Ayurveda in de Lente – Workshop 6 mei 2017 Yoga Today in Weesp

Kirsten_03Je voelt het al. Het zonnetje straalt al weer wat warmer en je hoort de vogeltjes weer fluiten. Het is langer licht. De lente is er.  De sneeuw en het ijs gaat smelten en de rivieren stromen vol met al dit extra water. Dit gebeurt ook bij ons van binnen in het lichaam. Volgens de Ayurveda is elke wisseling van het seizoen een delicate tijd. Een periode waarin we extra aandacht geven aan levensstijl en voeding om dit in goede banen te leiden. Anders krijgen we last van die typische ‘lenteklachten’ zoals de voorjaarsmoeheid, hooikoorts. Zoals bij elke wisseling van de seizoenen vermindert de immuniteit en zijn we vatbaarder voor ziekten. Om dit te voorkomen is het handig wat meer van deze natuurlijke processen af te weten.

De 5 elementen

De ayurveda, wat letterlijk de wetenschap van het leven betekent, is een eeuwenoude holistische geneeskunde uit het oude India. Ayurveda ziet het lichaam en de geest en de balans daartussen als een weerspiegeling van de omgeving, van de natuur.

De natuur is een expressie van de 5 groten elementen. Dit zijn ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Ook het menselijk lichaam is een expressie van deze elementen en de kwantiteit en specifieke kwaliteiten van deze elementen maken elk persoon erg uniek. Volgens ayurveda zijn er 3 constitutie typen Vata (ruimte en lucht), Pitta (vuur en water) en Kapha (water en aarde). Als je de elementen met haar functies en kwaliteiten beter begrijpt, geeft dit meer inzicht in jouw eigen specifieke constitutie en welke levenstijl en voeding hier bij passen om zoveel mogelijk in balans te blijven.

Lente

De lente is de tijd van Kapha, een combinatie van de elementen water en aarde. Kapha is verantwoordelijk voor de structuur en opbouw van het lichaam. Emotioneel zorgt het voor liefde, compassie maar ook lethargie en depressie. De kwaliteiten van Kapha zijn zwaar, langzaam, koel, statisch en ondoorzichtig. Dit betekent dat deze kwaliteiten stijgen in de lente en de natuur geeft ons precies het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld de jonge bladgroenten, erwtjes en kiemen. Om het koele, zware, langzame van Kapha te balanceren kan je dit eten. Gebruik ook pittige verwarmende specerijen zoals gember, mosterdzaadjes en noodmuskaat om de spijsvertering en doorstroming te bevorderen. Het is ook de tijd om wat meer in beweging te komen en op deze manier de winter van je af te schudden.

Wil je wat meer leren over Ayurveda? Op zaterdag 6 mei geef ik een workshop Aurveda bij Yoga Today in Weesp. Hier maak je kennis met de concepten van ayurveda, leer je over de elementen en de constitutie typen om zo meer inzicht te krijgen in je eigen ware natuur. Om je op te geven, stuur je een bericht naar info@kayaveda.com